marți, decembrie 02, 2014

Tipuri de manageri...

    În cursul scurtei mele cariere am cunoscut de-a lungul a mai multe companii o serie de oameni interesanți care au reușit prin propriul exemplu să mă învețe diverse componente cheie privind ideea de manager, lider și om.
În acest post aș vrea să menționez câteva tipologii bune și câteva tipologii mai puțin bune de care vă puteți detașa pe parcursul carierei voastre.

    Pentru a respecta structura sadwich , într-un pur stil românesc, voi enumera o serie de scenarii care sper că nu vor ofensa sau crea interpretări și care sunt o viziune proprie în perioada curentă.

a) managerul  dezvoltat normal ierarhic. Acest tip de manager este rezultatul unui proces îndelungat de ”maturare”. Acesta a pornit cel mai probabil dintr-o poziție de execuție și a ajuns în topul lanțului ierahic printr-o dezvoltare de tip clasic. Avantajul acestui tip de manager este o excelență tehnică absolută în domeniul său de lucu, o largă sferă de influență asupra tuturor personaleor cu care a interacționat de-a lungul carierei și capacitatea de a obține rezultate concrete de la oameni, prin oameni, cu eforturi aparent nesemnificative.
    Energia emoțională investită de aceși oameni în subalterni este deseori greu de măsurat, aceștia devenind deseori lideri de opinie și curente.
    Dezavantajul acestui tip de manager este timpul relativ îndelungat în care ating acest apogeu tehnic și uman, fiind deseori regăsiți în poziții de middle și mai puțin top management, pierzânduși în timp energia și entuziasmul investite într-un lung lanț de pozitii în care s-au specializat preponderent tehnic.Dezvoltarea acestuia este strâns legată de abilitatea organizației din care face parte de a dezvolta. și, deși poate fi vârful de gamă din domeniul său, domeniul său poate să nu fie vârful de gamă din  piață. Lipsa unei viziuni mai largi, din perspective diferite poate crea concepții obtuze și poate duce la atitudini și opinii restrictive.
   Acești manageri păstrează hibe intrinseci din pozițiile de execuție deținute, uneori având tendințe de micromanagement, supra implicare în activitățile subalternilor cât și perfecționism tehnic.

b) managerul dezvoltat matriceal. Aceștia sunt produsul societăților tipic multinaționale Sunt persoane carismatice ce joacă un rol bine definit cu un scop precis- avansul în carieră. Spre deosebire de managerii anteriori, aceștia au un parcurs marcat de o serie de pași clari print-un număr restrâns dar bine definit de companii și funcții ascendente în mediul multinațional, la una sau mai multe din aceste companii. Aceștia au tendința și nevoia de a schimba sau dezvolta ceva din persoana sau funcția deținută într-un interval de 2-3 ani, și tind să devină corporatiștii perfecți la o vârstă relativ ”fragedă” de 35-40 de ani.
Avantajul acestora este o perspectivă variată și deschisă provenită din saltul matriceal de funcții și companii, aducând deseori bune practici și sisteme vechi în companii noi sau aplicând sisteme vechi în situații atipice. Totodată, aceștia sunt profund conectați la piață și în continuă căutare, având o viziune integratoare asupra unei organizații față de mediul înconjurător.
Dezavantajul acestui tip este o relație superficială și impersonală la nivelul tuturor persoanelor conduse, un zâmbet studiat, politic corect dar fals și o dezumanizare relativă față de nevoile grupurilor umane.Overall, un reprezentant ideal și obiectiv pentru acționariatul multinațional.

c) managerul ”yes sir!”. Acest gen de manager a evoluat pe baza unei negații, negația de a spune ”Nu” din principiu, din nevoia de afirmare, din teama de a pierde poziția deținută. Managerul care nu spune nu este managerul lipsit de scrupule care, din dorința de a place, va folosi toate resursele disponibile sau mai puțin disponibile pentru a își atinge scopul. Perizolul acestui tip de manager este uzura și impactul emoțional negativ pe care îl poate aduce grupurilor conduse. Deși acesta deseori compensează cu eforturi finaciare pentru a reduce la tăcere eventualele ”clevetiri”, va reuși invariabil să epuizeze stoc după stoc de oameni performanți prin uzură fizică și stres. Rolul lui nu este de a dezvolta, ci mai degrabă de a place, precum o pisică în pragul unui castron cu pește.

d) managerul ”fire fighting”. În această tipologie ne-am regăsit sau ne vom regăsi invariabil măcar odată. Fie că discutăm de un proiect urgent, fie că pregătim o ședință importantă, fire fighting am făcut toți cel puțin odată. Rezultate la minut, constrângeri de timp și termene limită am avut cu toții. Tipologia pe care doresc să o aduc aici este ceva mai mult decât atât. Mă gândesc acum la managerul ce face aceste excese de ultim  minut nu pentru că nu există timpul sau resursele necesare, ci pentru că asta este strategia sa de bază. Mă gândesc la managerul care poate pregăti o activitate cu săptămâni înainte dar care preferă să o adreseze în minutul critic, care alege soluția copy/paste din principiu și care vopsește iarba chiar dacă este iarnă afară.....doar de dragul aparențelor.

e) managerul ”comod”. Comod este poate un cuvânt blând pentru un profil relativ dăunător unei organizații mari. Mangerul de acest tip este, de obicei, la trecerea între două vârste și nu duce lipsă nici de experineță și cu atât mai mult de influență. Problematica acestui tip de manager este decizia proprie de a stagna, și, nu numai atât, de a stagna și mediul înconjurător, respectiv mediul controlabil din perspectiva lui.Decizia vine dintr-o dorință de stabilitate și, de ce nu, datorita unei situații optime personale. Pericolul unui astfel de tipologii este lipsa unei dorințe de a se dezvolta sau ai dezvolta pe ceilalți, lipsind o motivație intrinsecă.Dezvoltarea celorlați este deseori văzută din perspectiva acestuia ca un consum inutil de timp și energie sau un posibil risc în pierderea poziției proprii. Din aceste considerente, deseori, acest tip de manager fie blochează și uneori distruge sau descurajează orice tip de talent.

f) managerul ”comunist”, sau managerul din societatea capitalizată cu cultură organizațională comunistă, ca să fiu mai exact. Acesta este managerul cu biciul, cu relația și contractul la stat și care face lucrurile pentru că așa s-au făcut mereu....dar asta, asta într-o altă poveste. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasati un gand sa stiu ca ma cititi....