joi, februarie 06, 2014

Linked IN ......iluzia unui profesionist!

     În partea dreaptă a acestui post veți găsi un calcul simplu pe care l-am întâlnit pe un site cvasi-cunoscut ce are pretenția că reunește și conectează profesioniști din cele mai variate domenii și arii de dezvoltare.
A fost plasat ca o provocare către utilizatori și, spre surprinderea mea, a primit o largă varietate de răspunsuri din partea unui cerc variat de utilizatori. Suma sentimentelor trăite de mine citind aceste răspunsuri a variat de la aroganță, indignare, amuzament și neliniște, pe măsură ce înțelegeam tot mai clar că.... într-o eră a informatizării și sistemelor automate, deseori uităm să raționăm, ne grăbim și deseori greșim.

Pentru a face o scurtă sinteză voi enumera o parte din motivele dezamăgirii mele, concluziile pe care le-a indicat acest test cât și partea pozitivă a acestuia.... pentru mai multe detalii să zicem statistice, puteți arunca un ochi pe site.

Ipoteză inițială: Linked IN este un site semi profesional ce reunește cu succes profesioniști din domenii variate. Premizele acestei ipoteze stau în activitatea recurentă de ”bântuială” a reprezentanților resurselor ”inumane ”  în activitatea de ”screening” și selecție pe acest site, prezența unor oferte de muncă cu cerințe peste medie și a companiilor aferente cât și a unui ”promo” de succes în unele medii.

Concluzia ( știu că abordarea nu este corectă din punct de vedere matematic, dar... :P)  Linked IN este un site ce tinde la infinit către un Facebook „costumizat” în care nu toată lumea își pune pozele din vacanța de vară, la bustul gol,  dar există excepții; persoanele sunt sincere în declarațiile privind studiile, diplomele și  reușitele, dar uneori este mai ușor să înfrumusețezi adevărul pentru că, nu-i așa, reclama vinde și .....punctul de rezistență, oamenii sunt liberi să scrie în profil ce vor. Suplimentar evaluarea celorlalți a ajuns la nivel de „Like” creând situații în care te ”trezești” efectiv că deții ”skill-uri” pe care nici tu nu îndrăzneai să le adaugi în lista proprie dar pe care conexiuni proprii, parteneri de afaceri, cu care totuși nu ai avut relații de afaceri de mai bine de.... să zicem 5 ani, le întrevăd vizionar la tine. Evaluarea dezinteresată a cercului de relații, cumulul de aptitudini reale sau mai puțin reale devalorizează oameni care au puncte forte în domeniile proprii prin diluarea într-o multitudine de aptitudini anexe și, ne piedem într-o mare de minciuni și iluzii.

Demonstrația: Rezultatul obținut de mulți din participanții la acest studiu variază între 1, 3.5, 4, 5, 6 și chiar 7. 
Fazele proprii de evaluarea a acestui test:
- indignare. Am considerat o pierdere de timp un astfel de test realizat într-un mediu ”serios”. 
-studiu al răspunsurilor, șoc și dubii privind propria logică;
-confirmare cu o verificare simplă a ordinii operațiilor învățate în clasele primare, reconfirmare fir logic, confirmare răspuns corect;
-evaluare răspunsuri topic;
-privire de ansamblu asupra rezultatelor greșite, a persoanelor ce au dat răspunsul, funcția, studiile, poziția.

Rezultate:
- persoane ce în aparență au studii serioase și un înalt grad de ”aroganță” și comentarii pe măsură în momentul postării rezulatului au urmărit următorul sistem logic:
6-1x0+2/2=6-0+1 corect nu? și apoi: dacă ai 6 mere și nu dai nimic -0 și mai primești o para +1 vei avea = 5 fructe, pentru că semnul se transferă :P. Acesta este un exemplu clasic pe care l-am întâlnit la o mare parte din respondenți. Deziluzia mea nu a fost față de cei care au dat un răspuns rapid la o primă vedere, ci la cei care au ținut din adins să demonstreze lucrurile matematic și să pună deoparte logica elemtară.....off unde sunt bețișoarele, noroc că am avut degetele la mine.

- un alt caz răspândit cu rezultate predominante în statistici este 1. Acesta este obținut din variații de forma 6-1x0+2/2=(((6-1)x0)+2)/2. Este o abordare. Dar parantezele le-am adus de acasa?

- rezultatele cu 3.5, 4 și 6 cu demonstrațiile adiacente le las pentru publicul mai curios.

Concluzia II: Există oameni cu poziții mai mult decât decente care nu mai știu elementele de bază ale matematicii. Nu este nevoie nici măcar de atât ca să ai succes, trebuie să lupți pentru că vei avea toate șansele.
Amintițivă că atât matematica cât și fizica au fost create ca să descrie lumea în care trăim, să ne ajute să o definim și este deseori o ”limbă străină” unora dar un factor comun în numeroase culturi. În aceste ștințe regăsim i, i^2=-1 ce nu au o reprezentare dar și radical de ordinul 2 din 3, 5, 7 care au totuși o reprezentare, un 3.14 ș.a. elemente ce într-un mod abstract sau mai puțin abstract trebuie să se regăsească în logica de bază.

În rest, ca să citez un fost profesor: ”stânga și dreapta sunt două convenții”, dar ce am face dacă nu am mai respecta măcar o parte convențiile?

P.S. Dedic acest articol persoanei care ma luminat privind aspectele de ”facebook” ale nemenționatului site de profesioniști prin observația la obiect. mercic. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasati un gand sa stiu ca ma cititi....