duminică, iulie 01, 2012

Motivul crimei....

   Motivul sau motivatia sta la baza tuturor actiunilor noastre. In piramida lui Maslow stim bine distributia nevoilor pornind de la nevoile primare pana la cele de ordin superior, sa spunem... De fapt sa fiu mai explicit pornind de la nevoile ce ne astampara foamea si terminand cu nevoile ce ne gadila orgoliul.
    Motivatia umana este un mecanism complex ce ia nastere dintr-un set amplu de fenomene si experiente de viata si care se regaseste din ce in ce mai putin la generatia actuala. Deseori in discutii purtate cu diverse persoane, fie despre relatii, munca sau viata de zi cu zi, intalnesc in fiecare din aceste subiecte o lipsa totala de motivatie. Generatia actuala si cea care ne urmeaza sufera de o lipsa totala de motivatie datorata in fapt metamorfozei negative suferita de sistemul de valori si principiile pe care ne consolidam gandirea si viata. De ce spun asta?
   Istoric vorbind si cele mai asuprite popoare au avut un moment de rabufnire sociala asupra sistemului, asupra conducatorilor , asupra ordinii lucrurilor, atunci cand  sistemul in cauza a ajuns sa afecteze in mod absolut sursele de subzistenta, au atins nevoile primare si prin asta au creat motivatia de a opune rezistenta, de a lupta aprig, de a genera schimbare.
   In mod asemanator, deseori trebuie sa ajungi la un punct de minim in cariera ca sa iei masuri drastice in schimbarea acesteia, in a lupta pentru a obtine ceva mai bun, pentru a satisface nevoile primare.
    Lucrul cel mai trist in acest sens este faptul ca, deseori, avem puterea si motivatia de a genera actiuni doar in momentul in care atingem punctul de minim. In fapt, acest fapt ascunde o realitate mult mai dureroasa: cel putin local, poporul nostru este motivat de nevoile primare si rareori atinge un nivel superior al piramidei mentionate- cum ar fi recunoasterea sociala, moralitatea etc.
    Acest fapt este reflexia amara a unui sistem ce de mici ne invata sa invatam, sa fim morali, sa fim muncitori si care ne demosntreaza rand pe rand ca toate valorile dictate sunt false, ipocrite si nu au legatura cu realitatea; pornind de la coronitele date in functie de ce face mamica si taticul tau si terminand cu profesorii universitari ce plagiaza in mod rusinos dar care acuza in mod ipocrit studentii, ca in final sa treaca cu vederea aceleasi lucrari copiate dupa internet.
     Intr-o era a vitezei in care suntem prea ocupati cu nimic, devenim superficiali si confuzi fara a stii catre ce ne indreptam. Atata timp cat suntem inca angrenati intr-un sistem oarecare de invatamant avem inca un semi-motiv, un examen, un carton sau o recunoastere oarecare a eforturilor noastre de a realiza o prezenta fictiva la un curs de care nu suntem defapt interesati. Ulterior, ne angajam la companii mai mici sau mai mari, in care invatam politici si sloganuri idealiste, sub care se ascund in fapt tot aceleasi scopuri meschine de a face bani, fara un interes real catre oameni, moralitate, idei. Frica de control sau amenzi se dovedesc deseori motive mai bune decat idei de tipul: pentru ca asa este corect, asa este sigur sau moral.
   Intr-o perioada in care principiile si valorile sau devalorizat, oamenii pierd si ultima farama de motivatie, sunt sclavii unui salariu oarecare prinsi in rutina vietii de zi cu zi. Daca maine ar fi ultima zi, tu cititorule, ce ai face? Si daca stii raspunsul la aceasta intrebare fao, pentru ca timpul nu asteapta pe nimeni...el este ucigasul tau, fara sens sau actiune iti ucizi incet viata, lipsa unui motiv este motivul crimei si nici macar nu este o crima din pasiune!Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasati un gand sa stiu ca ma cititi....