miercuri, iunie 13, 2012

To be or not to be online...

    Azi s-a intamplat ceva ce a pus pauza vietii mele, m-a socat intr-un mod profund si mi-a reamintit sa fiu om, "s-a stricat netul". Impropriu spus "stricat", datorita unei defectiuni a unui element de retea internetul din mica mea garsoniera era inexistent-conectiunea mea cu lumea era moarta si ingropata si ceea ce a generat este o stare de necesitate crunta si m-a fortat imperios sa pun mana pe telefon si sa cer remedierea situatie.
     Dar nu despre asta este vorba, si despre ceea ce internetul a adus in viata noastra si ceea ce el a si luat cu desavarsire din aceeasi viata. Eu, reprezentant al unei generatii care a facut cunostinta cu internetul si l-a vazut crescand sub ochii lui, sunt poate, pentru urmatorii poate 30 de ani, printre ultimii care isi vor mai aminti de epoca precedenta acestui fenomen.
   In ziua de azi internetul este peste tot. In magazine, in case, in institutii.....fara internet nu existi, fara internet nu te poti orienta, fara internet nu poti relationa, nu te poti intalni, nu poti socializa, nu poti gasi un loc de munca sau....nici macar nu mai poti citi ziarul. Pe mobil sau pe calculator, internetul a revolutionat modul in care privim lumea si ceea ce gandim noi despre ea, a adus globalizarea si izolarea la pachet, pentru fiecare individ si pentru fiecare masa.
   Azi, lipsit de internet, nu as putea cu adevarat scrie; azi fara internet voi cei de dincolo de server nu ati putea citi ceea ce eu am scris si nu ati putea posta o opinie. Azi, prin internet poti iesi din anonimat si intra in anonimat printre alte mii de bloguri fara sens, dar internetul este cel care iti da aceasta sansa.
   Internetul este cel care ne da sansa la informare, dar el este acelasi care ne rapeste dreptul la cunoastere. Internetul ne ofera sansa de a socializa, dar tot el ne rapeste dreptul la intimitate.
   Azi, sunt decis sa duc o campanie pro si contra internet prin puterea amintirilor. Voi incerca sa trezesc in voi placerea actiunilor traditionale si sa va conving ca "consumul moderat de internet" nu a daunat niciodata sanatatii.

   Telefonul- si nu ma refer la gadgetul ce sta ascuns in buzunarul de la haina, ci de telefonul clasic legat cel putin de o priza. Va amintiti oare voi cei putin mai in varsta cum asteptati infrigurati langa telefon apelul de la persoana iubita. Cum priveati lung cand acesta suna si va rugati sa fie acel/aceea dorita. Va amintiti dezamagirea cand la telefon era alt cineva si v-ati fi dorit cu nerabdare ca acea convorbire sa se incheie cat mai rapid in speranta ca acel cineva nu va primi un ton de ocupat.
   Astazi, prinsi in tehnologie, avem apel in asteptare. Azi, avem facebook, twitter sau messenger, si cautam cu infrigurare aceleasi persoane prin buzz-uri, messaje sau like-uri. Azi, stam pe invisible sau dam ignore la anumite persoane, si ne distantam tot mai mult de acestea. Devenim pluri relationali, fara a avea in fapt o relatie cu cineva.Imaginativa asteptand la acelasi telefon mai multe telefoane, oare era posibil... dar asta ne dadea curajul de a da un singur numar la o singura persoana, de a da Add emotional o singura data, de a urmari cu adevarat o relatie, de a iubi.

   Filmul - filmul ante vreme era un eveniment, era o ocazie de a cunoaste oameni, era o oportunitate de a trece apoi pe la o bere, era un motiv bun pentru o prima intalnire. Filmul din ziua de azi se vizioneaza pe internet, se descarca sau se evaluaeaza pe un site oarecare. In era vitezei ideea de film pare uneori terna si mai atrage ocazional din aceeasi nevoie de socializare. Internetul ne da posibilitatea de a vedea cele mai recente filme si tot el ne fura usor necesitatea de a socializa.

    Unicitatea- unul din multele lucruri pe care internetul ni l-a furat este unicitatea noastra. Internetul ne transforma intr-o statistica, ne invadeaza intimitatea pe care o oferim cu buna stiinta si ne demonstreaza ca sunt mii de alti utilizatori identici sau mai buni ca noi. Internetul ne globalizeaza in grupuri cu tendinte mai degraba, decat in indivizi cu  nazuinte si visuri proprii.

    Astfel, internetul este un drog pervers ce ne toceste usor usor simturile de baza, care ne transforma intr-o gloata omogena care are o singura ocupatie- de a strange si a trai intr-o viata ideala de ordin virual.

    Asa ca dragii mei, va recomand sa consumati internet cu moderatie. Invatati sa nu va mai ascundeti dupa deget, invatati sa iesiti din nou, invatati sa jucati fotbal sau sa faceti sport, invatati sa invatati si sa nu mai google-iti, invatati invatati invatati!

   Fiti voi cei ce nu sunt o statitstica, luati ce este mai bun de la internet dar nu uitati ca sunteti unici si nu meritati sa fiti doar o cifra. Incercati macar o zi din an sa stati fara internet si veti descoperi din nou viata, sau ce a mai ramas din ea...dar nu va lasati pacaliti de mirajul acestui, pana la urma, instrument. Nu uitati ca internetul este construit de om, are o infrastructura reala, si daca candva nu ar mai fi...voi ce stiti defapt sa faceti?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasati un gand sa stiu ca ma cititi....