miercuri, februarie 08, 2012

Text sau context?

      Într-una din serile prelungite în care îmi atârnam nestingherit gândurile într-un relax cu iz de aer de ţigară...livresc nu?...am învățat o nouă lecție de viață. Deseori privim totul din prisma experienței proprii și rareori avem puterea de a fi obiectivi sau măcar de a privi lucrurile prin prisma celorlalți.
Cineva amintea odată de ”the big picture”, dar de fapt ce este acest ”big picture„ dacă nu o paradigmă a celor ce au acces la un plus de informații, se joacă la un alt nivel sau sunt titulari de drept al acestuia.Deseori aceste niveluri sunt populate de politici și reguli de joc, constrângeri și restricții ce forțează actorii scenei să aibă comportamente uneori tipice mediului multinațional.
          Dar nu despre asta vroiam să vă povestesc azi, nici despre ei, nici despre mine, nici despre tabere sau opinii, ci doar despre context, despre mediul în care ne scăldăm zilnic și care distorsionează tot ceea ce percepem.
          Am învățat că suntem produsul experienței noastre și ceea ce noi vedem și înțelegem este o oglindire a năzuințelor noastre, a incertitudinilor, frustrărilor, bucuriilor sau de ce nu doar a stării de spirit.
De câte ori nu am înțeles un ton  ca fiind răstit, că o atitudine a fost malițioasă sau o atitudine a fost agresivă, doar pentru că eram nervoși sau aveam o zi proastă? Azi, ca o completare la o vedere mai demult exprimată, cred că totul trebuie contextualizat pentru a căpăta valoarea dorită. Cred că o remarcă malițioasă poate avea un sens pozitiv și că un zâmbet poate avea un sens profund negativ, că sunt oameni buni cu intenții rele și că nu-i așa ”drumul spre iad este pavat cu bune intenții”.
Astfel,deși polisemantismul cuvintelor este fascinant, ceea ce scriu este deseori contextualizat în amintirea proprie. Faptul că am reușit să integrez una din aceste povestiri în contextul altcuiva, că acesta s-a emulat și poate a deranjat oarecum percepția altcuiva asupra unei alte situații mă face să sper că am puterea de a generaliza suficient de mult experiențele proprii și a prinde în aceste povestiri esența.Mă face să sper că ceea ce trebuia cu adevărat evidențiat, deși scos din context, a avut impactul scontat. 
       Mulțumesc pentru atenție și declar exprimat dreptul la replică și sacul cu idei complet răsturnat în această seară. Așa că leu sau șoarece, text sau context, ideea pură ar trebui mereu să preleveze din toate acestea pentru a exprima în fapt....o simplă stare de suflet.

Un comentariu:

  1. O 'vorba din popor' prin multinationale este 'walk the talk' - in traducere liberă, fii tu primul care aplica ceea ce predica. Dreptul la opinia contextualizata merge in ambele sensuri, iar 'manifestul' inițial nu a fost pozitionat chiar atât de personal si ne-generalizat pe cât poate ar părea, prin prisma inerent subiectiva a autorului.

    'Ideea pura' pe care o propui este fundamental corecta, deși formularea pare sa alunece, de la un moment dat încolo, un pic catre condescendent. 

    La urma urmei, stand stramb si judecand drept, oare nu acela care este expus zilnic la presiunea 'bigger picture' (pentru care prea rar si greu se găsește debuseu - vezi si postarea proprie din mai josul paginii, despre cât de 'simplu' e sa investesti încredere), ar fi cel mai in măsura sa aprecieze impactul pe care contextul si vizibilitatea o au in trairile si acțiunile noastre? Si, pe cale de consecință, sa fie primul care-ți da dreptate, mai ales dacă ai fi renunțat la ultimele doua paragrafe :)

    RăspundețiȘtergere

Lasati un gand sa stiu ca ma cititi....