sâmbătă, mai 29, 2010

Era vitezei!Unii au doar doua viteze: incet si foarte incet, altii par vesnic grabiti catre nicaieri...dar in fapt, cu totii ajungem in acelasi loc.
Dar, nu despre asta vroiam sa va vorbesc! Demult, discutam cu un amic despre existenta in viata a doua cai:
o cale cinstita si una....sa zicem, mai putin ortodoxa.
Calea cinstita implica cc.17-18 ani de scoala indobitocitoare, 1-2 ani de internship/trainee si poate, daca ai noroc, un post semi comod pe la 30 de ani, in  care mai ai foarte multe de invatat si nici o perspectiva. Calea astfel descrisa este in general lipsita de riscuri, iti ofera o iluzie a sigurantei zilei de munca si ....teoretic, te lasa sa dormi linistit noaptea.
Ca in fiecare poveste de vis, lucrurile sunt doar un vis. Daca iti pierzi jobul azi, maine  pierzi casa in care stai sau te muti din chiria pe care nu ti-o mai permiti. Pentru prima oara te gandesti la banii pe care ai fi vrut sa ii fi pus deoparte si pe care nu ai putut si iti privesti cu durere in suflet copilul care cere nevinovat mancare. Ce faci atunci, ce rasplata iti ofera anii tai de corectitudine, zilele de tocit coate pe bancile scolii si refuzul tau de a chiuli cu ceilalti. Unde te-a dus  faptul ca ai platit constiincios taxe pentru o politie care nu te ajuta, un spital care te lasa sa moara si un sistem caruia pur si simplu nu ii pasa de tine.
Calea mai putin cinstita este uneori de-a dreptul distractiva. Inveti sa furi una alta de mic, inveti sa faci afaceri si sa tragi pe altii mai slabi si iti dovedesti puterea batand aleator pe unu sau pe altu. Cat esti mic ai banii pentru toate micile tale vicii, cand cresti devii respectat  si cand ajungi la studii le cumperi de-a gata. Faci studii ca in povesti si cresti intr-un an cat altii in trei. Ajungi deja om mare cand altii inca inghit vrute si nevrute de la profesori universitari frustrati si ti-ai cumparat demult linistea cu spagi bine plasate, pe cand cinstitul revers doarme prost toata noaptea cu gandul la ziua de maine, zi care o incepe cand tu abia te duci la culcare.
Tu, cel ce ai ales calea opusa, tu cumperi servicii de cea mai buna calitate in orice domeniu si tu, vei avea dreptatea de partea ta.
In urma acestei noi viziuni create de societatea noastra oamenii se impart in cei ce aleg calea dreapta, potcovita cu cele doua viteze; si ceilalti, oameni care, traiesc in era vitezei.


Daca ai fi din nou copile la rascrucea vietii, tu ce ai alege?Caci vezi tu, trebuie sa fii facut fie pentru una, fie pentru cealalta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Lasati un gand sa stiu ca ma cititi....